Skip to content

Kristdemokratins värdegrund Del 1

januari 9, 2010

Vad står Kristdemokraterna egentligen för? Jag tänkte att på några blogginlägg berätta lite om den kristdemokratiska värdegrunden.

Kristdemokrati är en demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Du behöver alltså inte vara kristen för att rösta utan bara tycka att den  kristna värdegrunden är schyst.

En viktig del i den kristdemokratiska idétraditionen är naturrätten. Med naturrätten avses att det finns vissa universella allmänt giltiga värden (grundläggande positiva värden som liv, hälsa, gemenskap, sanning, kunskap, frihet etc.). Naturrätten kan förklaras utifrån teologi men kan även förklaras utifrån att det är värden som finns i den mänskliga naturen. Alla samhällen består av människor och det är därför naturligt att samma värden återfinns i alla samhällen.

Vi har ett ansvar att bevara, skydda och främja dessa goda värden. Jag anser att det är viktigt att vi som politiker upphöjer etikens roll. Etik handlar om hur vi kan bli goda människor dvs. hur vi ska leva så vi inte bryter mot naturrätten.

Den naturrättsliga grundsynen är orsaken till att den kristdemokratiska rörelsen kallas för en värdeorienterad rörelse. Vi skall alltså skapa förutsättningar för goda värden och goda värderingar vilket står i kontrast till intressepartier som vill främja en viss grupp människor (t.ex. arbetarpartiet och miljöpartiet).

Annonser
3 kommentarer leave one →
  1. Mattias permalink
    januari 9, 2010 10:18

    Just miljöpartiet är väl inte det bästa exemplet, det är väl det andra partiet i riksdagen som får anses vara främst värdeorienterat – även om det delvis vilar på en annan värdegrund än kristdemokraterna.

  2. januari 9, 2010 10:51

    Mattias: det kanske du har rätt i, tänkte väl mest på att det startade som ett intresseparti för miljön

Trackbacks

  1. Öppenhet en framgångsfaktor i sociala medier « Under den lugna korkeken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: