Skip to content

Är de unga väljarna inte viktiga?

januari 24, 2010

Läser i SvD att oppositionen just nu leder opinionsundersökningarna. Jag hoppas verkligen att när väl valdagen kommer så är förhållandet det omvända. I gruppen som är 65 år och äldre har regeringspartierna stöd av 51,6 procent. Men i gruppen under 30 år är stödet bara 22,8 procent. Varför är väljarstödet hos de yngre så mycket lägre?

I en gammal artikel från 2007 i Riksdag & departement tar man upp att unga röstar i allt större utsträckning. Inger Ashing, chef för verksamhetsområdet Nationell och kommunal ungdomspolitik hos Ungdomsstyrelsen berättar i den artikeln att det finns mycket som tyder på att unga vill vara med och påverka. Ca 15 % av svenskarna kan tänka sig ett förtroendeuppdrag, delar man upp det i ålder så skulle ca 20 % av ungdomarna tänka sig det. Rapporten som man refererar till i artikeln visar också att andelen unga ledamöter i olika politiska församlingar är väsentligt lägre än ungdomarnas andel av befolkningen. Hålls de nya och unga tillbaka till den grad att viljan att engagera sig falnar?

Svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden, svårigheter att skaffa sig ett eget boende  ja svårigheter att få tillåtelse att bli vuxen. Vad kan vi i Alliansen göra för att unga människor ska kunna ta sig in i vuxenvärlden och inte stanna som förvuxna tonåringar i pojk/flickrummet?

Det kristdemokratiska ungdomsförbundet är det fjärde största ungdomsförbundet, trots att man här ser att det finns ett stöd hos unga för den kristdemokratiska politiken tillhör inte unga väljare den grupp som partiet väljer att satsa på. Jag kan känna att man lägger över ansvaret på ungdomsförbundet istället för att se den otroliga möjlighet det finns här (jag kan givetvis ha fel, jag talar enbart om min subjektiva uppfattning). Kanske gör övriga allianspartier samma misstag.

Det är lättare att förstå det som är nära, det är därför viktigt att vi har en blandning i maktens korridorer. Engagera dig!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: