Skip to content

Kortaste fulllmäktige

februari 17, 2010

Igår hade vi det kortaste fullmäktige möte som jag varit med om, 30 minuter tog det. Passade på att skotta när jag kom hem, det är ju sådant som man hinner med råge när man går på möten som bara tar 30 minuter. Under kvällens möte behandlades en motion från Kristdemokraterna.

Motion till kommunfullmäktige i Varbergs kommun om ett Generationernas hus.
För att bygga ett bättre samhälle för våra innevånare behöver vi värna om barn, ungdomar och deras familjer. Det är om dem som dagens och framtidens samhälle handlar om. Den äldre generationen utgör också viktiga resurser i detta samhällsbygge. Vi vill ge konkreta förutsättningar för att utöka möjligheterna till möten och gemenskap mellan generationer och kulturer.
För innevånarna i östra delen av Varberg behövs mer av mötesplatser och boenden. Nya boendeområden som lilla Träslöv och Borgagård har vuxit fram. Håstensområdet, Karlberg, Fridhemsberg, Trädlyckan, Äckregård och andra äldre närliggande bostadsområden använder sig nu av Håstens torg som är den närmaste samlingsplatsen i östra delen av Varberg. Där finns en Konsumbutik, Föreningssparbankens filialkontor och Statoil med ICA-expressbutik. Två kyrkor finns också. Håstenskyrkan i direkt anslutning till torget och den närliggande Sollyckans kyrka. Håstens Vårdcentral och hyresgässföreningens lokal Träffpunkten ligger också vid torget. Många barnfamiljer och äldre bor i närliggande områden.
Det finns därför anledning för kommunen att tainitiativtillatt bygga ett hussom kan inrymma önskemål om mer mötesplatser och boendeformer från innevånarna i Östra delen av Varberg.
Vid Håstens torg finns en tomt som skulle kunna bebyggas för dessa behov. En kvartersbyggnad där lokaler och lägenheter skulle ge förutsättningar till att mötas och ha gemenskap mellan gererationer, ett Generationernas Hus.
En familjecentral är etablerad i Hyresgästföreningens lokal. Vi behöver nu satsa på en vidareutveckling i nya lokaler till de förebyggande insatser som familjecentralen genomför tillsammans med barn och deras föräldrar. För ungdomar efterfrågas små billiga lägenheter och i den äldre generationen finns ett behov av seniorbostäder. För ungdoms- och seniorlägenheter bör det finnas möjlighet att välja mellan hyres- och bostadsrätt. För att inte skapa kategoriboende bör man blanda olika storlekar på lägenheter. I  bottenplanet på huset föreslås affärer och tillgång till mötesplatser som exempelvis ett fik och matservering. Ideella föreningar av olika slag, brukarorganisationer och kommunen skulle kunna vara självklara intressenter för att driva verksamheter i ett Generationernas Hus.
Mot bakgrund av ovenstående föreslår jag kommunfullmäktige besluta

Att Varbergs kommun initierar ett förverkligande av ett Generationernas Hus vid Håstens torg.

Varberg 2006-02-14

Monica Nilsson för Håstens Kristdemokrater

Upptages som egen motion Roger Kardemark

Motionen bifölls i den delen som avser innehållet i en tänkt fastighet i form av mötesplatser, bostäder, handel och liknande eftersom dessa tankar överensstämmer med det som nu planeras.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: