Skip to content

Personval – bra eller dåligt?

februari 17, 2010

Igår förekom det en liten diskussion på Twitter angående personval. @tindra66 tog upp problemet med att duktiga men introverta människor skulle komma i skymundan om personval utökades. Jag tror att det är svårt att vara introvert och samtidigt vara politiker, för att vara politiker är det viktigt att du kan föra fram dina åsikter i olika församlingar såsom nämnder, kommunfullmäktige, riksdag, regering etc. Viktigt att du kan prata med och inför andra människor. Men det handlar inte om att duktiga men introverta människor inte kan arbeta med politik. Givetvis kan de det. Dessutom finns det andra sätt att arbeta med politik utan att för den skull stå längst fram och föra fram sina åsikter. Bara en sådan sak som att ta fram politiska dokument, underlag etc. är jätteviktigt. Jag tror att även om det bara är partiet som väljer vilka företrädare som ska stå på en lista så är det nog ändå en övervägande del extroverta människor som hamnar på valbar plats. Idag finns det dessutom en stor arena på nätet där man kan föra sin personvalskampanj, bakom skyddet av datorn tror jag att introverta människor har lättare att föra fram sig själva. Personval handlar inte om att stå på torget med en megafon.

Givetvis skulle extroverta personer ha en stor fördel i ett personval. Samtidigt är det också så många positiva saker som följer av personval. Ett är det extra ansvar som politikerna behöver vårda ömt. Ett personligt ansvar att göra ett bra arbete under mandatperioden för att väljarna ska välja om. Kan man gömma sig bakom ”resten av partiet” kan det samtidigt vara lättare att göra något mindre.

Diskussionen om personval har kommit upp på nytt på grund av diskussionen om fusk, SvD s ledare skriver att fusket visar att vi behöver ett utökat personval.

Jonas Segersam skriver om att det inte är vem som helst som kan ta sig ett uppdrag eftersom det förutsätter att man har ett förtroende i flera led. Segersam tycker att det är bra med viss grad av personval och att man bör öka inslaget även om han inte vill ha ett rent personvalssystem.

Sara Skyttedal skriver, och jag citerar rakt av:

Idag krävs 8 % av kryssen för att flyttas upp i riksdagsvalet, något som är näst intill omöjligt, åtminstone i Stockholm. Det är på tiden att spärren för personval sänks kraftigt eller kanske avskaffas helt. Dels för att motverka dessa maktspel inom partierna, men framför allt för att flytta makten till väljarna och göra det reellt möjligt för kandidater att bli inkryssade. Att ge folket större makt över vilka personer som ska representera dem och inte bara vilket parti kan också vara ett sätt att bemöta kraven på kvotering av olika grupper på listorna. Med en låg spärr blir det upp till folket att välja vem som bäst kan representera dem, oavsett om det är kön, kampanjmaterial, ålder, idéer, etnicitet, attraktivitet, yrkestitel eller något annat som gör att en väljare tycker att någon är en god representant. Det vore nog inte helt dumt om kandidaterna fick värva riktiga väljare istället för partikamrater.

Jag kan bara instämma. Även om vi ska fortsätta ha en spärr är det nog bra att sänka den spärren. Borde vi inte åtminstone ha samma spärr som inför kommunvalet? Även Conny Brännberg är en stark förespråkare för personval.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: