Skip to content

Det är inte småpotatis det handlar om

februari 27, 2010

Jag tycker att det är bra att möjligheterna för att leva på sin lön ökar, jag tycker det är bra om det inte känns som om man håller på att kvävas av alla skatter och avgifter. Alliansen har påbörjat arbetet för ett Sverige där det är lättare att andas men vi behöver sitta kvar ännu en mandatperiod för att minska risken för att s återigen börjar påföra oss mer och mer skatter. Ju mer etablerat och populärt något är desto svårare är det att ta bort.

Förmögenhetsskatt har bidragit till att pengar försvunnit ut i landet istället för att investeras. Alliansen har avskaffat förmögenhetsskatten. Idag finns det en risk att s återinför förmögenhetsskatten om de återkommer till makten.

Fastighetsskatten har gjorts mer förutsägbar, du kan fortsätta bo i ditt hus även om området blir väldigt populärt och dina grannar säljer sina hus för dyra pengar. Det finns diskussioner om att avskaffa fastighetstaxeringen om man gör detta är det svårare för s att återinföra fastighetsskatten.

S retorik handlar många gånger om att det är någon annan (ej s-väljare) som ska betala, det är de rika som ska betala. Tjänar du mer pengar har du minsann råd att betala mer i skatt. Många gånger är det faktiskt ”helt vanliga” kanske till och med s-väljare som blivit drabbade av s skattepolitik. Om du har betalt av ditt hus och ditt hus ökar i värde så tycker s att du ska straffas genom beskattning (det är i alla fall så som man kan uppfatta det kan jag tycka).

Jobbskatteavdraget har minskat skatten för oss dramatiskt. Själv tillhör jag skattetabell 31, om man tittar på en lön på 22 000 kronor har skatten förändrats på nedanstående sätt:

2010: 4 911 kr i skatt

2009: 5 113 kr i skatt

2008: 5 382 kr i skatt

2007: 5 625 kr i skatt

2006: 6 391 kr i skatt

I år betalar man alltså 1 480 kronor mindre i skatt än vad man gjorde 2006, det blir 17 760 kronor på ett år.

För inkomståret 2010 hamnar fastighetsavgiften på maximalt 6 387 kronor för ett småhus, kan tänka mig att många hus i Varberg har ett taxeringsvärde på runt 1.5-2 miljoner idag. Om fastighetsskatten legat kvar som den gjorde skulle det handla om 15-20 000 kronor per år i fastighetsskatt. Lägg därtill eventuell förmögenhetsskatt.

S verkar anse att det bara är de med höga inkomster som ska ha råd att anlita hushållsnära tjänster och hantverkare. Alliansen har med husavdraget gjort det möjligt att få en skattereduktion med halva arbetskostnaden maximalt med 50 000 kronor. Nu har man ju tydligen märkt att att husavdraget är positivt och försöker ge sken av att man kommer att behålla det, liksom man säger att man ska behålla en del av jobbskatteavdraget.

Trots dessa enorma skattesänkningar ligger vi på ett högt skattetryck i Sverige. En del skatt märker vi knappt av att vi betalar det handlar om arbetsgivaravgifter och moms. För nystartade företagare kan det ibland bli något av en chock hur mycket skatt man behöver betala in och jag har fått frågan varför egenföretagare beskattas mer än anställda men så är ju egentligen inte fallet. Det blir ju bara så mycket tydligare.

Personligen hade jag egentligen önskat att skatten på arbete generellt blev lägre istället för att rikta in sig på vissa grupper. Det finns alltid risk för att andra grupper känner sig förfördelade samt svårigheter med gränsdragningar. Jag skulle önskat att vi hade råd att anlita alla sorters tjänster. Idag har man utformat husavdraget så att vi får en skattereduktion, och jag tycker att det är bra att fler får möjlighet att använda sig av dessa tjänster. Dessutom har avdraget bidragit till att fler har fått arbete inom dessa branscher.

S vill ta bort detta också.

Jag kan visserligen ha fel men min uppfattning är att de beslut som s talar om handlar om att fler ska ha bidrag istället för att klara sig själv på sin lön. Skattesänkningar är dåligt, bidrag är bra. Man kan kanske tycka att det inte är stor skillnad, betala mer i skatt men få bidrag istället -> nästan samma pengar att röra dig med. För mig handlar det om självkänsla. Jag vill inte behöva söka bidrag, helst inte när jag arbetar. Jag vill klara mig själv på min lön.

Som sagt, det handlar inte om småpotatis. Det handlar för många om ett par månadslöner mindre i skatt per år.

Det är fler som skriver om husavdrag på sina bloggar Kent Persson har utlyst bloggdebatt om hushållsnära tjänster. Jag kopierar helt fräckt in hans länkningar nedan.

det blåa laget:

Mary och Mark och Per och Magnus och Annie och tokmoderaten och edvin och Peter S och Daniel och Sofia och eva och Lotta och Maria och Kent och Johan och Elisabeth samt givetvis även Mikael

I det röda laget:

Peter och Alliansfritt och Kulturbloggen och Krassman och Högberg och s-buzz och röda berget och Martin och Robert och Eva-Lena och John och Björn

Piratpartister:

HAX och Rick och Emma och Christian och Farmor Gun och Anna och Sagor från livbåten

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. Drmobil permalink
  februari 27, 2010 11:58

  Jag tycker du har en poäng i ditt resonemang på flera sätt.Men är lite fundersam över var dessa skattesänkningar tagits ifrån.Sänka skatter kan en dresserad apa göra men gör man detta måste man redovisa var man tar pengarna ifrån.Är det från den gemensamma solidaritetskassan så håller jag inte med dig.Är det från de som tjänar miljoner har du min röst.Mvh Saronsros..

 2. Anders Nyberg permalink
  februari 28, 2010 07:37

  Du tycks glömma bort att pengarna måste tas någonstans ifrån. I fallet med jobbskatteavdraget bekostas det delvis i form av att pensionärerna, de sjuka och de arbetslösa ligger kvar på samma skattenivå som gällde innan reformen genomfördes. Men också att andra skatter är höjda, som till exempel skatten på trafikförsäkringen.

  Dessutom är det faktiskt så att om du slår ihop jobbskatteavdraget och att man höjt gränsen för statlig skatt så har följande hänt: ”Höginkomsttagare får nästan fyra gånger så stor skattesänkning som de som tjänar minst”. Citatet kommer från en artikel i Expressen.

  Som sagt, det handlar inte om småpotatis. Det handlar om att ni gjort klyftorna mellan de som har det bäst och de som har det sämst i vårt samhälle ännu större.

 3. februari 28, 2010 18:12

  Om man tittar på samma inkomstbelopp som i mitt tidigare exempel handlar det om att de som är födda 1944 eller tidigare har fått 352 kronor mindre i skatt på sin pension men 2 702 kronor mindre i skatt på det som avser löner, arvoden eller liknande. De pensionärer som arbetar får alltså ett större jobbskatteavdrag än andra.
  På a-kassa eller sjuklön handlar det bara om en sänkning på 75 kronor.
  Men samtliga betalar mindre i skatt än vad man gjorde 2006 (om det inte är så att kommunen har höjt skatten och man har ändrat skattetabell).

  • Anders Nyberg permalink
   mars 9, 2010 05:58

   Men återigen – de som tjänar mest på den politik du förespråkar är de som tjänar riktigt mycket pengar. Fyra gånger så stor skattesänkning till höginkomsttagaren jämfört med de 22 000 kronor som du har i ditt exempel.

Trackbacks

 1. Så gick ”veckans bloggdebatt” och fler inlägg är att vänta « Kent Persson (m) blogg
 2. Veckans bloggdebatt: Ungdomsjobben « Kent Persson (m) blogg
 3. Veckans bloggdebatt: Jämställdhet « Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: