Skip to content

Vad kan vi göra för våra medmänniskor?

mars 24, 2010

Ikväll har jag tittat på Uppdrag granskning Visst blir man bestört när man ser hur två tjejer drivs bort (den ena rent fysiskt och den andra ”bara” känslomässigt) från samhällets gemenskap efter att de blivit våldtagna av en jämnårig ”kamrat”.

Bestört när man ser vuxna människor agera som de gjort.

Att tonåringar kan vara hårda mot varandra är inget nytt, vi har säkert alla på något sätt sett det under vår uppväxt, tänker vi tillbaka på hur vi själva har agerat mot andra och hur andra har agerat mot oss är det inte säkert att vi kan vara stolta över allt. En del vill man kanske inte ens tänka på.

Jag har själv varit riktigt elak, sagt saker som jag visste skulle såra bara för att såra (och andra har sagt saker för att såra mig) Och handen på hjärtat, visst har du gjort det själv? Eller har du glömt?

Nu är vi många som inte varit med i närheten av de hemskheter som speglades i Uppdrag granskning (liksom det tyvärr finns alltför många som säkert varit med om liknande händelser).

Visst är det lätt att efter programmet känna ilska mot den nonchalans och okunnighet som de vuxna (och de unga, för de har faktiskt också ett ansvar, det ska vi inte ta ifrån dem) visade. Istället för att fylla nätet med hat nu mot dessa tycker jag att vi själv ska tänka på vad vi kan göra mot våra medmänniskor. Finns det någon i vår omgivning som behöver ett extra leende, en klapp, ett uppmuntrande ord. Finns det någon vi borde säga förlåt till?

Idag skrev jag i Dagens budskap ”Ta dig tid och räck ut handen mot en medmänniska” och visst passar det en dag som denna. Kanske behöver även de som idag skäms över sin medverkan i Uppdrag granskning en hand.

En hand behöver också andra våldtagna och trakasserade unga flickor i din närhet, en hand behöver den som känner sorg i sitt hjärta, den som känner sig oälskad och oönskad.

Annonser
One Comment leave one →
  1. mars 24, 2010 21:24

    Flockbeteende skrämmer mig, att ett helt samhälle/en stor grupp vänder sig mot någon som står ensam. Att människor utan att själva tänka sväljer rykten och sprider dem vidare.

    Jag tror att vi behöver tala mer om ansvar, vårt egna ansvar för oss själva och för våra medmänniskor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: