Skip to content

Veckans bloggdebatt – skatterna

mars 29, 2010

Kent Persson har som vanligt utlyst veckans bloggdebatt. Denna vecka handlar det om skatter, nice. Skatter är mitt favoritämne. Vem vet, kanske man skulle skriva ett blogginlägg om dagen om skatterna den här veckan. Vi får se.

Jag börjar i alla fall med att berätta (om mot förmodan någon skulle missat detta) att regeringen i lördags presenterade en överenskommelse som innebär en tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer. Reformen innebär en skattesänkning om totalt 5 miljarder kronor som kommer alla pensionärer till del. Skattelättnaden gäller för alla dem som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år och betalar skatt. Skattesänkningen föreslås gälla från den 1 januari 2011. Med tidigare skattelättnader har regeringen härmed sänkt skatterna för pensionärer med ca 10,5 miljarder kronor sedan 2006. Kanske inte riktigt vad man kan tro med tanke på vad man från rödgröna och PRO hör om pensionärsskatter då kan man nästan få känslan av att regeringen istället höjt skatten för pensionärer. Tillsammans med de två tidigare skattesänkningarna innebär detta för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en sammanlagd skattesänkning på ca 4 500-5 400 kronor per år (beror på kommunalskatten).

Maria Ferm frågade på Twitter om inte arbetslinjen gäller längre. Att ha hög skatt för en grupp är inget självändamål. Att man startade med att sänka skatterna genom jobbskatteavdraget var för att främja arbetslinjen. Alliansen har inte gått till val på höga skatter, inte för någon. Givetvis svarade jag henne.

Maria Ferm har nog missuppfattat Alliansen politik, hon skrev 

@politikerlilith men är inte lite poängen m. arbetslinjen att de som arbetar ska få sänkt skatt och att det ska kosta mer för alla andra? 🙂

Och givetvis är inte Alliansens politik någon högskattepolitik. Att göra det mer lönsamt att arbeta handlar inte med automatik om att göra det sämre för alla andra.

Om Kent Persson utlyser skatterna som veckans bloggdebatt så hakar jag på debatten och kör den som veckans köksbordssamtal också, kom med dina synpunkter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: