Skip to content

Kristdemokraternas uttalade skattesänkarpolitik

mars 30, 2010

Jag fortsätter på veckans bloggtema. Peter Soilander ställer en fråga till mig på sin blogg

En fråga jag har till Lilith Svensson är om kristdemokraterna har en uttalad skattesänkarpolitik (som moderaterna)?

Och det skulle jag nog vilja påpeka att vi har, även om det inte är en fråga som Kristdemokraterna är lika kända för som många andra frågor. På vår hemsida skriver vi

Kristdemokraternas ekonomiska politik syftar till att skapa förutsättningar för en högre uthållig tillväxt och en bättre välfärdsutveckling. För att åstadkomma detta anser vi att Sverige behöver strukturella reformer och strategiska skattesänkningar på arbete, sparande och företagande.

Strukturella strategiska skattesänkningar på arbete, sparande och företagande – det är kristdemokratisk politik. Även i vårt principprogram tar vi upp skattefrågorna. Kristdemokraterna anser att skattesystemet ska utformas så det stimulerar arbete, hederlighet, sparande och företagande. Systemet skall vara utformat så att den enskilde i största möjligaste utsträckning ska få behålla sin egen lön innan kompletterande bidrag ska betalas ut dvs. vi bör inte ta in skatt med ena handen och betala ut bidrag med den andra från samma person. Målet ska vara att heltidsarbetande ska kunna leva på sin inkomst.

Vi skriver vidare i principprogrammet att kapitalskattesystemet i vår globaliserade värld bör vara konkurrenskraftigt. Det är dessutom viktigt att skattereglerna utformas så enkelt som möjligt för att därigenom underlätta bland annat för småföretagsamhet. Nivån på mervärdesskatten bör i princip vara generell. En hög generell nivå på momssatsen medför dock att undantag kan behöva göras. Beskattningen ska utformas så att arbete gynnas medan förbrukning av ändliga naturresurser, miljöpåverkande utsläpp och annan miljöskadlig verksamhet motverkas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: