Skip to content

köksbordsbeslut istället för politikerbeslut

april 5, 2010

Om det skriver Göran Hägglund i Aftonbladet

Jag tycker att det är bra att kristdemokraternas förnyelsearbete har påbörjats, jag gillar våra grundvärderingar men ibland har det blivit för mycket förbud och pekpinnar istället för tron på människans egna förmåga att skapa och upprätthålla ett gott samhälle.

Kristdemokraterna har ju startat vad vi kallar en köksbordsturné och själv för jag samtalet genom nätet, det handlar om att kristdemokraterna vill att så mycket som möjligt ska beslutas om så nära den egna verkligheten som möjligt, ja vid det egna köksbordet.
Hägglund tar i sin debattartikel upp tre områden som vi kristdemokrater anser som särskilt angelägna för Sverige inför valet

1. Arbete och ekonomi

2. Välfärdens kvalité

3. Politikens gränser

Trots global kris är Sverige idag väl rustat med sina goda statsfinanser. Men ett mänskligt och gott samhälle handlar inte enbart om offentliga trygghetssystem, det skapar en falsk trygghet.

Det genuint trygga välfärdssamhället är i stället det som hålls upp av miljontals starka hushållsekonomier, där människor har så pass mycket resurser själva att de är självständiga och har råd att vara solidariska. Trygghet i det lilla är trygghet i det stora. Det gäller inte minst pensionärernas rättmätiga förväntningar på sänkta skatter. Bortom tabellerna är det detta som är de stabila statsfinansernas slutmål.

Men givetvis ska vi ha välfärdssystem med god kvalité, för oss är det viktigt att det finns valfrihet exempelvis vårdval och valfrihet för äldreomsorg.

Under den svenska välfärdsstatens framväxt har fokus riktats mot systemen snarare än medborgarna. Men någonstans rubbades den ömsesidiga balansen av skyldigheter och rättigheter. De offentliga institutioner som i dag missköter sig eller inte uppfyller sina åtaganden mot den enskilde går mer eller mindre fria från ansvar.

Det är en kvalitetsförsämring av djup principiell betydelse och den kommer vi kristdemokrater att angripa. Vi vill återupprätta ansvarskulturen i svensk offentlig sektor.

Jag är väldigt glad över att Kristdemokraterna har börjat föra samtalet om politikens gränser. Vad ska du själv besluta om och vad ska politiken besluta om. Vet politiker alltid är bäst för dig? Det är dags att rensa upp i regleringarna.

Inför detta samlar sig nu de rödgröna för en regleringsoffensiv. Man öppnar exempelvis för kvotering på allt fler områden i Sverige: familjeliv, universitet, offentlig sektor och företag. Lägger man samman deras kvoteringsiver står vi inför en politisering av det svenska samhällslivet som vi inte sett motsvarigheten till sedan tokvänsterns härjningar på sjuttiotalet.

Vi kristdemokrater är det parti som håller emot. Mot ideologiska pekpinnar ställer vi det civila samhällets fria gemenskaper. Mot tvångspolitik ställer vi en god och trygg civil miljö där lagar och regleringar inte behövs i någon större omfattning. Vi tror på kraften i dygder som plikt, solidaritet och hederlighet.

Kristdemokraterna anser att vi ska låta enskilda och familjer välja mer själva istället för att politiker ska välja för dem. Valet 2010 säger väljarna sitt, vill de att politiker ska bestämma mer eller mindre över deras liv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: