Skip to content

Vad ska vi betala för att bo?

maj 12, 2010

I Varberg är det genomsnittliga taxeringsvärdet idag (kommer att öka i och med de nya fastighetsdeklarationerna) 1 449 000. För Kristdemokraterna var fastighetsavgiften en viktig fråga i valet 2006 och är det än idag. Vi vill inte att människor ska behöva sälja sin fastighet pga. att man inte har råd att bo kvar.

Idag är kostnaden sänkt, dels är den sänkt till 0.75 % av taxeringsvärdet dels är underlaget för skatten begränsad till  851 600 (inkomstår 2010). Samtidigt som skatten sänktes höjdes skatten på kapitalvinstbeskattningen, från 20 % till 22 %. På andra kapitalvinster är skatten 30 % så vi har fortfarande en lägre skatt på de vinster man gör på fastigheter än vinster på till exempel aktier.

Jag tycker det är bättre att man betalar när man har pengarna i handen.

Miljöpartiets ekonomiska talesperson, Mikaela Valtersson, sa i Ekot i Sveriges Radio den 4 maj att människor bör ta lån på sitt hus eller sälja det om man inte har råd med fastighetsskatten.

Har man en dyr villa, även om man köpte den för mycket lägre pris, så har man också en möjlighet att ta lån på sitt hus. Man har ju ett kapital som ligger i botten och som är en tillgång som man sedan kan sälja eller ta lån på.

Kristdemokrater fortsätter arbeta för att avveckla det godtyckliga fastighetstaxeringssystemet. Ingen skall tvingas sälja sitt hus bara för att betala skatt på huset.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: