Skip to content

Är det bra att lova hjälp från dag 1?

juni 17, 2010

Jo men visst låter det bra att man som ungdom ska få hjälp med jobb, praktik eller utbildning från dag ett såsom s går ut och lovar. Visst låter det bra att ingen någonsin ska behöva vara arbetslös. Men om jag trycks in i åtgärder (för åtgärder blir det mycket om s ska lyckas uppfylla sina löften) från dag 1 hur kommer det att påverka mina möjligheter till att söka arbete. Att söka arbete det tar tid, det vet var och en som varit arbetslös. Att få ett jobb går inte på en dag. Om det är ett utannonserat jobb så ska först ansökningstiden gå ut för att du ska kunna veta hur det går. Det finns fullt av jobbsajter att fylla i sitt CV på, det tar tid. Det finns fullt av företag att kolla upp, ringa och skicka in intresseanmälan till, det tar tid. Det måste få ta tid. De flesta ungdomar som blir arbetslösa har ett nytt jobb eller börjar studera inom några månader.

Att, som s vill, låsa in ungdomar i åtgärder istället för att vänta ett par månader då de själva söker jobb riskerar att bli kontraproduktivt. De flesta får arbete inom tre månader. Detta var en av de första politiska frågorna som engagerade mig. Jag irriterade mig mycket på den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken. Forskning visar att arbetsmarknadsåtgärder för unga tenderar att tränga undan reguljär sysselsättning. Erfarenheterna från 90-talet visar att aktiva åtgärder från dag ett snarare försämrar än förbättrar ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden på grund av inlåsningseffekter. De ungdomar som saknar grundläggande betyg från skolan, är däremot en riskgrupp som snabbt ska ges stöd. Det får de genom olika åtgärder som regeringen satt in i form av utbildningssatsningar via exempelvis folkhögskolor.

Alliansen har gjort bra insatser för ungdomar. Vi har infört jobbgarantin, som garanterar ungdomar aktiva insatser efter tre månaders arbetslöshet. Vi har ökat antalet utbildningsplatser. Vi har satsat på nystartsjobb riktat till arbetslösa unga. Den sänker arbetsgivaravgiften för den som tar emot en arbetslös ungdom (något som s lanserar som ett nytt och eget förslag). Vi har alltså en generell nedsättning av arbetsgivaravgiften som gör att alla unga är attraktiva på arbetsmarknaden, tar man sedan även emot en ung arbetslös får man ytterligare nedsättning av arbetsgivaravgiften via nystartsjobb.

Det handlar om att göra det attraktivt att anställa ungdomar. Kristdemokrater vill fortsätta att göra det billigare och lättare att anställa ungdomar, det är bättre med sänkta trösklar in på arbetsmarknaden än att sätta alla ungdomar i praktik och utbildning från dag 1 (för det är där vi kommer att hamna även om s även har med arbete i sitt löfte).

Det handlar också om att människor måste få ta ansvar, människor måste känna att de själva har makt att påverka sina liv. Jag tror inte på ett samhälle där någon annan alltid har ansvar för ditt liv. Där du alltid har någon annan som ska fixa ditt liv. Att ta ansvar och att ordna saker själv skapar självförtroende. Att få växa genom sina egna handlingar, det tror jag är bra (se bara på barn och hur de lyser av självförtroende när de får göra saker själv och sedan klarar det, alla människor mår bra när de klarar av något de förutsatt sig).

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. juni 17, 2010 09:05

  Visst låter det här bra för ungdomarna…

  Men varför har ni då infört motsvarande inlåsning för vuxna, snarast ett livstids slaveri, kallat JUG eller Fas3?

  De som hamnar i såna åtgärder kan inte leva på sin inkomst långt under existensminimum (jag kom i kontakt med en som inte äter varje dag och som måste sälja sina ägodelar för att klara sig, hon är dessutom sjuk). De kan inte komma ur åtgärden eftersom ingen tid ges till att söka jobb. Det ges heller ingen rätt till a-kassa eller semester eller andra medborgerliga rättigheter. De utför ett heltidsarbete som inte räknas. Ett slavarbete.

  Och vilken företagare är så dum att han/hon skulle betala för att anställa arbetslösa om de kan FÅ BETALT för att ha slavar som utför arbetet?

  Det hela är ju horribelt när man sätter sig in i reglerna. Det motverkar vanliga arbeten både för dem som hamnar i det och för dem som annars skulle ha kunnat anställas på företagen och få en skälig lön och alla andra rättigheter.

  Vilka politiker ska avskaffa det nya slaveriet? Hur stor är sannolikheten för att alliansen gör det om ni vinner valet?

  • juni 17, 2010 18:07

   Utifrån det jag har läst om det så känns det inte särskilt bra, det håller jag med dig om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: