Skip to content

Politiker är livrädda för Internet

juni 18, 2010

Internet är som en stor okontrollerbar organisk massa som när som helst kan mutera till någonting hotfullt. Jag kan föreställa mig vilken mardröm denna okontrollerade massa är för politiker, makthavare och de som sysslar med rikets säkerhet. Hur lätt kan inte människor idag hetsas till revolution. Det har väl aldrig någonsin tidigare varit enklare att samla och nå ut till så stora massor som vi kan göra idag, ett knappklick bort och det kan bli katastrof.

Eller ska vi se internet som den fantastiska möjlighet det faktiskt är. Människor behöver inte leva isolerade ifrån varandra. Överallt på internet kan du möta människor med andra åsikter än du själv. Människor som lever i förtryckande länder kan se, läsa och förstå att de inte behöver vara så även om de aldrig har varit utanför landets gränser och även om tidningarna i landet aldrig publicerar material som är negativa mot regeringsmakten. Du kan finna människor som är lika dig, du är inte ensammast i världen när du dyker in i internetvärlden även om du är totalt olik alla i det samhälle där du växer upp. Är du mobbad i skolan finns det möjlighet att finna nya vänner på internet som kan stötta. Lever du i ett förtryckande förhållande och har du redan stött bort dina vänner och din familj kanske du kan få ett andningshål genom sociala medier där andra kan ge dig självförtroendet tillbaka. Är du uppväxt under sektlika förhållanden kan du söka efter svar som ingen vill ge dig.

Vi har det bra idag, men demokrati är inget vi ska slappna av gentemot. Demokrati är något vi behöver hålla fast vid, behöver vinna igen och igen. Vad händer om vi i vår demokrati bygger upp hinder och murar och möjligheter att stänga av internet, vad händer den dagen vi inte längre lever i en demokrati? När människor inte längre gitter att gå och rösta, när människor tröttnat på politiker som kastar skit på varandra och som bara träter sinsemellan. Vad händer när en stark ledare kliver fram och talar om för oss att hon ska leda oss till ett bättre samhälle om vi bara lämnar över all makt till henne. Vad händer om vi då är så trötta så att vi ser fram emot att inte längre behöva vara med? Vad skulle hända om en sådan person fick rätt att spara våra sökningar på internet och vad händer om en sådan person får rätt att stänga av internet så att vi inte längre kan sprida information. Vi ska inte glömma bort att historian har en tendens att ibland upprepa sig.

Ju mer jag tänker på internet och dess fantastiska möjligheter ju mer ser jag vilken revolution för mänsklig utveckling som det är. Internet är nog ett av de absolut största demokratiprojekten som mänskligheten skådat.

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. Rosie Rothstein permalink
  juni 18, 2010 04:36

  Nätet öppnar möjligehter för insyn och information. Inte konstigt att diktaturer inte tillåter ett öppet nät. Men nätet är ett medel, som kan brukas – och missbrukas. Som så mycket annat?

 2. juni 18, 2010 05:07

  Du sätter huvudet på spiken. Många äldre förfasas över internets intrång i politiken – andra liksom du och jag ser möjligheterna!

 3. juni 18, 2010 09:14

  Du skrev:

  ”vad händer den dagen /…/ när människor tröttnat på politiker som kastar skit på varandra och som bara träter sinsemellan”

  Ja, men så är det ju redan…!

  Jag önskar att det fanns visioner inom politiken, men allt fortsätter visst bara åt endera böjda pipsvängen…?

  Och nu kan vi snart ”se fram” emot en massa valfjäsk och sedan svikna vallöften…

  Det där med internet är intressant, och du behöver inte blicka över Atlanten – hörde ett inslag på Ring P1 imorse om den svenska FRA-lagen – den gör ju att internet (och telefoner) är bevakade på ett sätt som hotar integriteten mer än en sparad google-sökning gör. Och politikerna verkar inte ha mycket att invända mot det? Varför?

 4. juni 18, 2010 15:16

  Lägger in en länk här med mitt bidrag till omvärlden angående detta

  http://reflekterat.wordpress.com/2010/06/18/barack-obama-kan-fa-stanga-av-internet/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: