Skip to content

För kvotering till bolagsstyrelser

juli 6, 2010

Ser på Expressen tv att att Sven-Otto Littorin är för kvotering till bolagsstyrelser eftersom det kommer ta 150 år med dagens takt innan det är hälften av kvinnor i styrelserna. Jag tror själv inte alls på kvotering. Dels för att jag tycker att det är, om jag ska använda ett modeord, kränkande. Dels tror jag inte alls att det behövs. Visserligen finns det idag med 40-talistgenerationen en stor övervikt av män men de är på väg i pension. Därefter kommer antalet kvinnor öka. Kvinnor har faktiskt redan gått om männen även om det inte syns så mycket ännu.I E24 står det:

Kvinnors alltmer framskjutna roll på arbetsplatsen märks framförallt i de amerikanska storstäderna. 2005 tjänade unga kvinnor mellan 21 och 30 år i New York i genomsnitt 40000 kronor mer än unga män.

Enligt professor Andrew A Beveridge, som forskar i demografi vid Queens college i New York, beror utvecklingen på att kvinnorna har bättre utbildning och att välutbildade tenderar flytta till storstäderna.

–Den enkla anledningen är att kvinnor är mycket mer välutbildade än män nu. Skillnaderna är enorma. 53 procent av kvinnorna, men bara 38 procent av männen i New York, hade en universitetsexamen 2005. Det gör också att kvinnorna har bättre jobb.

I Högskoleverkets årsrapport för 2010 står det:

Läsåret 2008/09 utgjorde kvinnorna 65 procent av de examinerade individerna och männen således endast 35 procent. För tio år sedan var 60 procent av de examinerade kvinnor. En viktig förklaring till att kvinnorna utgör nästan två tredjedelar av de studenter som avlägger examen är att de utgör 60 procent av samtliga studenter. Dessutom tar en större andel av kvinnorna än av männen ut examen.

Låter det som om kvinnor behöver kvoteras? Låt det bara ta sin tid (och det handlar inte om 150 år) så ska nog kvoteringsivrare såsom Littorin få minst hälften kvinnor. Och jag säger minst för vad man kan se är ju faktiskt att kvinnorna verkar vara förbi. Snart kanske vi hör talas om kvotering av män men det lär nog dröja eftersom vi är så indoktrinerade i tanken på att kvinnor är det svagare könet som behöver hjälp.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: