Skip to content

Kanske skulle säga något om SD…

september 23, 2010

Ja det var många som var chockade över att SD kom in i Riksdagen, under hela valrörelsen har Sahlin talat om att man måste planera för hur man ska kunna hålla SD utanför och krävt svar av Alliansen hur man ska göra. Ja vadå göra?

Sverigedemokraternas människosyn stämmer inte överens med Kristdemokraternas människosyn men vi ska inte glömma värnandet av demokratin. Vi har haft ett demokratiskt val där en del har röstat på ett parti som andra inte tycker som. Demokrati handlar ibland om att beslut tas som man inte tycker om. Att stänga ute SD från utskottet tror inte jag är rätt väg att gå. SD ska inte bli martyrer för demokratins rättigheter.

Alice Teodorescu skriver en bra reflektion i Aftonbladet

Jag är övertygad om att majoriteten av de människor som lade sin röst på SD gjorde det för att markera ett missnöje mot de etablerade partiernas obefintliga integrationspolitik. Dessa människor kommer inte att övertygas av fler fagra tal om alla människors lika värde.

För visst är det så att en del lever i en helt annan verklighet än de politiker som talar om den.

Att dra alla invandrare över en kam är förödande, liksom det är att dra andra grupper över en kam. I vissa områden upplever människor att invandringen är ett stort problem, i andra områden kan man se invandringen som en stor tillgång för landet.

Vi har alla ett lika och okränkbart människovärde. Men vi är olika. Varje människa är unik, men behöver gemenskap med andra för att utvecklas. Varje person är född in i ett sammanhang av andra personer med ett ömsesidigt beroende. Kristdemokraternas människosyn utgår från att människan är förnuftig och kan välja mellan att göra bra och dåliga handlingar, och att människan är ansvarig för sina egna handlingar. Människan kan göra gott, men vi vet också att människan kan göra mycket ont. Vi är ofullkomliga. Även om vi inte kan bygga det perfekta utopiska samhället så kan vi tillsammans arbeta för ett bättre samhälle för alla. Ofullkomlighetstanken gör också att vi inser att alla kan göra fel, och att alla förtjänar en andra chans.


Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. Michael permalink
  september 23, 2010 19:16

  Mycket tänkvärt inlägg. Bra skrivet, och ett bra insaxat citat!

 2. september 23, 2010 21:34

  Som sagts tidigare tänkvärda ord.
  Man ska nog inte heller glömma att det från ett annat parti fanns en som yttrade sig i frågan och sa att han inte ens ville ta i dem med tång.

  Sedan har media en stor roll i hela denna frågan. Vid varenda utfrågning som varit, har de undrat om politikerna de kan tänka sig att samarbeta med (SD) om så krävs. Aldrig någonsin har de undrat om de kan tänka sig att samarbeta med exempelvis, (F!)

  Eftersom media kategoriskt vägrat prata med (SD) utan bara med andra om dem tror jag att det kan ha lockat många att missnöjesrösta på dem. Hörde senast idag på radion att det var en invald kommunalpolitiker för (SD) som inte ens läst sitt egna valprogram. Det kanske kan säga lite om deras sätt att vara seriösa, vad vet jag?

  Jag håller dessutom med det du skriver om att det vore fel att stänga dem ute från de olika utskotten. Bättre att låta dem vara med och visa sin brist eller kunskap om politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: