Skip to content

Det här med sociala medier

februari 15, 2011

Dags att återigen aktualisera ämnet sociala medier, eller kanske är det alltid aktuellt. Det används ju hela tiden av fler och fler människor. Jag tycker att det är oerhört intressant. Vi står som vid ett vägskäl, fortfarande finns det människor som inte alls ser behovet av sociala medier, de som fortfarande med lite stolthet i rösten kan säga att de minsann inte är med på Facebook. Som lite nedvärderande kan skaka på huvudet över att människor ”blottar sig själva på nätet” samtidigt finns det den andra sidan som helt och hållet köper hela konceptet och tror på hela idéen (här någonstans finns jag). Runt 2000-talet övervärderas bolag när de fanns på nätet och sedan kom IT-bubblan/kraschen. Övervärderar vi sociala medier? Ja kanske ibland. När man befinner sig här och använder sig av dem glömmer man ibland bort att väldigt många ännu inte finns här. Det kan handla om kunder, väljare etc. Men vi behöver mötas på många plan, ett media utesluter inte ett annat.

Den senaste tiden har det handlat om sociala medias påverkan på revolution men det har också handlat om en kommunchef som använder sociala medier som ett arbetsverktyg och vilka problem det kan stöta på när människor från olika världar ska mötas.

Brit Stakston skriver ett intressant inlägg om detta, Digitala och analoga fördomar måste motarbetas

Det övergripande problemet är att den analoga och digitala kunskapsklyftan är så stor. Det finns ingen gemensam grund att stå på alls vilket betyder att kärnfrågan hamnar ur fokus. Katrineholmskurirens försök att förstå sig på kostnaderna och innehållet i de sociala mediesatsningar som gjorts är att jämföra med att skicka Jimmie Åkesson till Migrationsverket för att skriva ett granskande reportage.

När tidningen själv ska sammanfatta vad som hände när det gäller den diskussion som uppstod mellan tidningen, Mattias Jansson och sociala mediavärden skriver de

Med Katrineholms-Kurirens hjälp har kommunchefen Mattias Jansson fått sitt stora genombrott som pionjär för kommunal användning av sociala medier.

 

Om än övermaga brukar vi tillåta oss att skämtsamt påstå, att det som inte stått i Katrineholms-Kuriren finns inte.Uppenbarligen är aktörerna i bloggosfären medvetna om detta. Plötligt i torsdags och i fredags ökade trafiken på kkuriren.se dramatiskt. Ryktet på nätet satte fart på läsarkommenterarna till kkuriren.se, som strömmande in.

Visst är det mycket möjligt att tidningen har påverkat att även de som inte rör sig så mycket inom de sociala medierna i Katrineholms kommun nu vet att kommunchefen gör det dock är det nog i så att de istället för den rubrik de satte istället borde skrivit.

Med kommunchefen Mattias Janssons hjälp har Katrineholms-Kuriren fått sitt stora genombrott på nätet

Tänk om de, och andra som skakar på huvudet och kallar åsikter som förs fram på nätet för ”hätsk storm” och de som framför dem för bloggvalpar istället kunde se möjligheterna med nätet, sociala medier och hur man kan använda dessa för ett större utbyte mellan människor.

Diskussionen som startat, revolutioner som brutit ut visar att sociala medier besitter en mycket stor sprängkraft.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: