Hoppa till innehåll

Inför inte ett barnskatteavdrag

mars 18, 2011

I förra veckans Kristdemokraten fanns ett debattinlägg om att vi ska införa barnskatteavdrag av Malin Appelgren och Fredrik Segerfeld.

Jag ser gärna att vi betalar mindre skatt i Sverige och att vi generellt har en större valfrihet däremot tror jag inte alls på idén om att införa en skattereduktion på ca 150 000 kr per barn och år som KDU tidigare föreslagit och som nu Malin Appelgren och Fredrik Segerfeldt föreslår i en debattartikel i Kristdemokraten den 11 mars.

Skattesystemet blir allt krångligare, vi politiker ser ett problem och försöker åtgärda problemet via skattesystemet vilket innebär ett lapptäcke som är svårt att följa. Vi gynnar en grupp, en annan grupp känner sig missgynnad och vi går in och gör ytterligare justeringar i systemet. Jag skulle gärna se total översyn över systemet och ett enklare och mer transparant system, men denna fråga återkommer jag till i en annan debattartikel.

Idag har vi möjlighet att göra ett ROT/RUT avdrag på maximalt 50 000 kr per person. Eftersom jag arbetar på Skatteverket vet jag att det är många som inte har möjlighet att utnyttja maximalt avdrag eftersom de inte betalar så mycket skatt så att det täcker reduktionen. Utnyttjar de en för stor reduktion under året får de kvarskatt året efter. Inom den kommunala sektorn ligger den genomsnittliga lönen på ca 24 000 kr. Om du har denna lön och betalar en kommunalskatt på 30 % inte har några andra avdrag (t.ex. ränteavdrag, resor till och från arbetet etc.) kan du göra ROT avdrag på drygt 40 000 kr. Har du andra avdrag kan du göra ett ännu lägre ROT avdrag.

Appelgren och Segerfeldt talar om en skattereduktion. Om man ska tolka skattereduktion bokstavligt så betyder det att skatten ska minska med 150 000 kr. Om en person på 24 000 kr/mån inte ens kan utnyttja en skattereduktion på 50 000 kr hur skulle de kunna utnyttja ett barnskatteavdrag fullt ut? Om vi ska ha valfrihet måste det även vara möjligt för människor att välja förskola. Hur ska familjer ha råd med barnomsorg som kostar över 100 000 kr? Lägg här till möjligheten för studenter att skaffa barn och att fortsätta plugga. Har man ingen inkomst kan man inte heller göra en skattereduktion.

Ett barnskatteavdrag ökar inte valfriheten för alla föräldrar utan enbart ett fåtal. Ett barnskatteavdrag skulle innebära att studenter inte har råd att ha sina barn i omsorg. Ett barnskatteavdrag skulle innebära att fler var tvungna att vänta med att skaffa barn till dess att inkomsten blivit tillräckligt hög. Ett barnskatteavdrag gör det inte bättre för Sveriges föräldrar, det gör det sämre för de allra flesta. Det tror inte jag är en valvinnarfråga.

Jag tror att vi behöver finna andra vägar för att öka valfriheten, och jag tror inte att fokus ska ligga på ökade bidrag. Därför sympatiserar jag med att KDU försöker hitta lösningar även om jag inte tror på just denna lösning. En möjlighet att lösa valfrihetsproblemet via skattesystemet skulle kunna vara att de som inte använder barnomsorg skulle kunna fördela inkomsten mellan sig. Det skulle minska det totala skattetrycket för den arbetande partnern samtidigt som den hemmavarande skulle få pensionspoäng. Dock ska vi vara mycket medvetna om att ett sådant förslag skulle bemötas med argument om det orättvisa för ensamstående föräldrar.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: