Hoppa till innehåll

Antalet länder som avskaffar dödsstraffet fortsätter att öka

mars 28, 2011

Jag följer AmnestySverige på Twitter och fick därmed den trevliga nyheten att antalet länder som avskaffat dödsstraff fortsätter att öka. Det tycker jag att vi ska fira och uppmuntrar till inmundigande av något bakelseverk.

Jag anser att dödsstraff är så oerhört ociviliserat och kan överhuvudtaget inte förstå att vi fortfarande har kvar det i en del länder, och att länder som ska stå för demokrati och mänskliga rättigheter framgår än mer oförklarligt. Att döda en annan människa är alltid fel. Jag har dock större förståelse för de som tar lagen i egna händer och dödar/slår halvt ihjäl en förövare som antingen utsatt de själva för något väldigt grovt eller om de har en nära anhörig som utsatts. Att jag förstår det betyder inte att jag tycker att det är ok. En anledning till att samhället ska stå för dom och straff är att vi slipper personliga hämndaktioner ”öga för öga, tand för tand” och spiraler av hämnder mellan släkten. Samhället ska stå över reptilkänslorna.

Lite fakta hämtad från Amnestys hemsida

Antalet länder som avskaffat dödsstraff fortsätter att öka

Antalet länder som genomförde avrättningar ökade

Antalet länder som avkunnade dödsdomar ökade

Ett mindre antal står för mest avrättningar, Kina tusentals, Iran minst 252, Nordkorea minst 60, Jemen minst 53 och USA 46.

Vill avsluta blogginlägget med ett positivt citat från Amnestys hemsida

En positiv utveckling har skett i Mongoliet, där presidenten har utlyst ett moratorium mot avrättningar, ett viktigt första steg mot ett avskaffande av dödsstraffet. För tredje gången kunde FN:s generalförsamling , den 21 december 2010, rösta igenom en resolution som uppmanar stater med dödsstraff att införa ett moratorium mot avrättningar, denna gång fick resolutionen större stöd än tidigare år. Antalet dödsdomar och avrättningar i Mellanöstern och Nordafrika minskade under 2010 jämfört med 2009. Under 2010 blev Gabon det 16:e medlemslandet i den Afrikanska unionen som avskaffade dödsstraffet helt.

Tjugo länder benådade dödsdömda fångar eller omvandlade dödsdomar, bland annat fick de tre sista dödsdömda i Kuba sina straff omvandlade i december 2010.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: