Skip to content

Den framtida politiska kartan

april 8, 2011

Det är lätt att förledas att tro att den politiska kartan kommer att fortsätta att se likadan, eller i alla fall liknande ut även i fortsättningen. Ibland tror jag att det är viktigt att våga ifrågasätta och ställa frågor man inte tänkt.

Idag läser jag i Expressen att KD och C ligger under riksdagsspärren i opinionsundersökningarna, visserligen säger inte en opinionsundersökning i början av mandatperioden hur det ska gå i valet 2014 men det är något som man ändå behöver ta på allvar.

I dagens Kristdemokraten har jag en debattartikel om att Alliansen borde bli ett enda parti.

Gör Alliansen till ett enda parti där kristdemokrati är en viktig del

DEBATT. Vi anser att det är dags att fråga oss vad som är viktigast, att ha ett parti som heter Kristdemokraterna eller att den kristdemokratiska politiken fortsätter att drivas. Inför årets riksting har vi skrivit en motion som handlar om att vi vill se att Alliansen blir ett enda parti. Ett radikalt förslag som inte tas emot med öppna armar. Vi förstår att det kan kännas som om att ge upp, men vi ser det som att anpassa sig till framtiden.

Ett enda parti

De senaste valen har partiet backat, i valanalysen 2006 kom man fram till att vi skulle vara förlorade om vi fortsatte med detta. 2010 minskade stödet ytterligare. Trots hårt arbete och positiva valvindar röstade endast 5,6 procent på oss. Tack vare att vi in­gick i Allians för Sverige tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet fick vi ett bättre utfall än vad vårt eget valresultat motiverade. Efter valet förstärktes vår ståndpunkt om att Alliansen borde vara ett enda parti.

Vår farhåga är att Moderaterna 2014 ännu mer kommer att uppfattas som Allianspartiet, att fler röstar på dem på grund av det men inte tillräckligt många för att de ska få egen majoritet samtidigt som färre röstar på övriga Allianspartier vilket skulle kunna innebära att ett eller fler hamnade under 4 procent. För oss är det viktigast att Alliansen får fortsätta att styra eftersom vi tror att det är det absolut bästa för landet.

Lättare för väljarna

Framtidsgruppens rapport har det passande namnet ”Kristdemokraterna kan bättre”, här slår man fast att kristdemokratin i Sverige har en framtid men att det ”förutsätter att partiet agerar på ett förtroendefullt sätt och att väljarna ser ett parti som är brett och inkluderande men med djup och tydlighet”.

Vi anser att ett gemensamt Allians­parti kan bli det breda och inkluderande parti som efterfrågas där kristdemokrati kan ingå som en viktig del. Vi anser att partierna inom Alliansen samt Alliansens väljare vinner på att det finns ett gemensamt parti med gemensamma grundläggande värderingsfrågor där vi som Kristdemokrater kan bidra med tanken om det okränkbara människovärdet, insikten om människans ofullkomlighet, människans behov av små nära gemenskaper samt förvaltarskapstanken. Vi, Kristdemokraterna, företräder en personalistisk människosyn. Den är vårt alternativ till individualism och kollektivism, och en människosyn som stämmer överens med verkligheten. Idag delas denna syn alltmer av partierna inom alliansen och genom att bilda ett enda parti blir det också lättare för väljarna att veta vilket parti man ska rösta på.

Kan förlora medlemmar

Avslutningsvis vill vi vara tydliga, vi vill alltså inte att Kristdemokraterna ska gå upp i Moderaterna eller något annat parti, vi vill att det bildas ett helt nytt parti där kristdemokrati ingår i ideologin. Vi är oroliga för att vårt parti helt kommer att marginaliseras om vi inte bildar ett nytt parti med övriga Allianspartier. Om vi hamnar utanför riksdagen nästa val tror vi att många av våra medlemmar kommer att söka sin hemvist i något av de andra Allianspartierna.

Lilith Svensson

Karl-Gunnar Svensson

Robert Majlöv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: