Hoppa till innehåll

KD vill ses som Alliansens sociala röst

april 11, 2011

Och nu fylls begreppet med konkretion. Idag presenterar Alliansen förändringar i sjukförsäkringen. Ändringarna i sjukförsäkringen var nödvändiga att göra, vi kunde inte behålla det som var. Syfte med förändringarna som genomfördes förra mandatperioden handlade om att sjukförsäkringen både ska ge hjälp och stöd för att komma tillbaka till arbete och ge ekonomisk trygghet för den som är för sjuk för att arbeta. De förändringar som då skedde har gjort att sjukskrivningsprocessen blivit mer aktiv och att fler får hjälp att komma tillbaka tidigare till sitt jobb. Men förändringarna har inte varit bra för alla. Det är viktigt att prestigen inte går före människors välmående och det är ingen överraskning att det finns människor som hamnat mellan stolarna efter förändringen (liksom människor kunde hamna mellan stolarna före förändringen). Kristdemokraterna har genomfört ett stort analysarbete för att identifiera brister i försäkringen,  partiets ansträngningar har gett resultat. Idag skriver Alliansens företrädare om sjukförsäkringen på DN Debatt

I korthet handlar de huvudsakliga förändringarna om:

• Ökade möjligheter till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen
• Ökad ekonomisk trygghet för den som lämnar tidsbegränsad förtidspension. En särskild sjukpenning införs.
• Nytt bostadsstöd för dem som lämnar tidsbegränsad förtidspension
• Tidigare rehabiliteringsinsatser och bättre samverkan mellan myndigheter
• Bredare vägar tillbaka till arbete – 3 000 nya platser hos Arbetsförmedlingen
• Insatser för att stärka tilltron till sjukförsäkringen

Förändringarna kommer att kunna träda i kraft den 1 januari 2012, förslaget i helhet kommer att presenteras i en departementsskrivelse inom kort. Innan det klubbas kommer förslaget givetvis gå ut på en remissrunda för att inhämta synpunkter.

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. JonasE permalink
  april 11, 2011 10:48

  Som vanligt så bommar Alliansens företrädare en av det viktigaste problemen med dagens sjukförsäkring: FK bedömmer arbetsförmåga mot fiktiva arbeten, men sjuka och AF måste ju utgå från de arbeten som verkligen finns, för det borde väl vara verkligheten som gäller??.
  Så länge som man inte kommer tillrätta med denna motsägelsefulla situation, så kommer man alldrig att få ordning på sjukförsäkringen!!.

 2. JonasE permalink
  april 11, 2011 15:00

  Logik och politik må rimma, men kan dom samsas??.

  • april 11, 2011 16:03

   de bör de rimligtvis kunna göra, inte rimligt att testa arbetsförmåga mot fantasijobb.

 3. JonasE permalink
  april 11, 2011 23:01

  Så du är en logisk politiker??, måste vara något av ett unikum ;).

 4. lotta permalink
  april 16, 2011 20:14

  Hej . Det finns tyvärr inte anledning att vara alltför nöjd med förslaget. Tyvärr måste jag meddela att en grupp FORTFARANDE ramlar mellan stolarna.
  Jag talar om de som utförsäkras efter sin tidsbegränsade sjukersättning.
  I praktiken skulle förslaget innebära drygt 4000 kr ut per månad. Som du förstår skulle det vara mycket svårt för att inte säga omöjligt att överleva på denna summa. Följden blir alltså att dessa människor (enbart de barnaförsörjande) får ansöka om bostadsstöd samt även socialbidrag UPP till existensminimum.
  I praktiken kommer förslaget alltså innebära att 3 bidrag ska administreras till denna grupp. Således en fördubbling eller tredubbling av administrationsbördan för att fördela samma mängd pengar dvs existensminimum fast uppdelat i tre delar ; sjukpenning i särskilda fall, bostöd samt socialbidrag.

  Summan av kardemumman är fortfarande densamma för de utförsäkrade- det vill säga existensminimum! Potentiellt livet ut.

  Jag sätter mitt sista hopp om en mänskligare anpassning till verkligheten till er i KD!
  Gör vad du kan!

 5. maj 12, 2011 16:18

  Det nya förslaget är ett hafsjobb som inte löser problemen.

  Och tyvärr kommer KD att åka ur riksdagen just eftersom att de vill framstå som ”snälla” men helt enkelt inte kan leverera på det. De ”enskilda fall” som fortfarande dräller in i hundratal rimmar inte väl med det ”Mänskligare Sverige” som KD-röstarna skulle få. Det är bara en fråga om tid tills kärnväljarna inser vad de röstar på och övergår till (S) eller något annat alliansparti. Faktum är att KD, utan stödrösterna, skulle åkt ur riksdagen redan i detta val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: