Skip to content

Motionen om Alliansparti

juni 6, 2011

Eftersom det har skrivits en del (Nyheterna24, HN, Expressen) om vår motion om att bilda ett Alliansparti tänkte jag att jag kunde lägga ut den här i sin helhet. Jag förstår att det blir en bra och slående rubrik om att jag vill lägga ner vårt parti och jag har full förståelse för detta, men för mig handlar det inte om att man ska lägga ner vårt parti utan snarare om en omorganisation. Jag tycker att Kristdemokraterna verkligen har en toppenpolitik, hade jag inte tyckt det hade jag inte valt att vara engagerad i partiet. Jag tycker att ett alliansparti är en naturlig utveckling av vårt samarbete inom Alliansen och jag tycker att det är en viktig fråga att lyfta och diskutera. Vi måste våga att ställa frågor vi inte tidigare har ställt oss.

Motion till rikstinget för Kristdemokraterna

Om att Allians för Sverige blir ett enda parti

Förslag till beslut:

Att rikstinget beslutar att partistyrelsen ska verka för att Allians för Sverige blir ett enda parti.

Bakgrund och motivering:

Det svenska partiet Kristen Demokratisk Samling (KDS) bildades 1964 och hette så fram till 1996 då partiet bytte namn till Kristdemokraterna (kd).1987 totalreviderade partiet sitt program och bytte namn till Kristdemokratiska Samhällspartiet med förkortningen KdS.

1993 gjordes en ny revidering av programmet och 1996 skedde ytterligare ett partinamnsbyte till Kristdemokraterna. Partiet har sedan 1984 varit medlem av den kristdemokratiska internationalen CDI och 1995 blev partiet en fullvärdig medlem av EPP, en sammanslutning av kristdemokratiska partier i Europa.

Partiets valsiffror var relativt blygsamma under en lång rad av val, under 1964-1982 pendlade de mellan 1,4 procent och 1,9 procent. I valet 1985 ingick partiet valsamverkan med centerpartiet. Röstutfallet blev 2,6 procent inom valkartellen och partiet fick ett mandat i riksdagen. Alf Svensson blev invald. Inför valet 1988 upphörde valsamverkan och partiet fick 2,9 procent och blev utan riksdagsmandat.

  • Vid valet 1991 fick partiet ett genombrott med 7,1 procent. 26 riksdagsledamöter blev valda och partiet fick också regeringsansvar tillsammans med centerpartiet, folkpartiet och moderaterna
  • Vid riksdagsvalet 1994 fick partiet 4,1 procent av rösterna med 15 mandat i riksdagen och partiet blev åter oppositionsparti.
  • I valet 1998 fick partiet 11,8 % av rösterna och 42 kristdemokratiska ledamöter i riksdagen.
  • I valet 2002, fick Kristdemokraterna 9,1 % av rösterna och 33 ledamöter i riksdagen.
  • I valet 2006 fick Kristdemokraterna 6,6 % av rösterna och 24 ledamöter i riksdagen. Valet gav även Sverige en ny regering som Kristdemokraterna är en del av.

I valanalysen 2006 slogs fast att även om valresultatet 2006 historiskt var det fjärde bästa så skulle en sådan seger till innebära att vi var förlorade. 2010 blev en sådan seger till.  5,6 % valde att rösta på Kristdemokraterna, vi satt kvar i ledande ställning och fick ett bättre utfall än vad vårt eget valresultat motiverade eftersom vi redan fanns med i Allians för Sverige tillsammans med moderaterna, centerpartiet och folkpartiet.

Efter valet 2010 bildades en framtidsgrupp som tog fram rapporten ”Kristdemokraterna kan bättre”. I rapporten slår man fast att Kristdemokratin i Sverige har en framtid men att det ”förutsätter att partiet agerar på ett förtroendefullt sätt och att väljarna ser ett parti som är brett och inkluderande men med djup och tydlighet”. Vi anser att ett gemensamt Alliansparti kan bli det breda och inkluderande parti som efterfrågas där kristdemokrati kan ingå som en del.

Den ökande globaliseringstrenden blir allt mer tydlig. Avstånden, liksom de ideologiska skiljaktigheterna minskar. Inom alliansen och inom EPP blir detta mer och mer påtagligt. Varje parti inom Alliansen har sina särskilda hjärtefrågor men inom varje parti florerar det samtidigt en rad olika hjärtefrågor. Men ett parti kan inte överleva på ”sin” hjärtefråga. Vi anser att partierna inom Alliansen samt Alliansens väljare vinner på att det finns ett gemensamt parti med gemensamma grundläggande värderingsfrågor där vi som Kristdemokrater kan bidra med tanken om det okränkbara människovärdet, insikten om människans ofullkomlighet, människans behov av små nära gemenskaper (framförallt familjen) samt förvaltarskapstanken.

Vi Kristdemokraterna företräder en personalistisk människosyn. Den är vårt alternativ till individualism och kollektivism, och en människosyn som stämmer överens med verkligheten.

Men idag delas denna syn alltmer av partierna inom alliansen och genom att bilda ett enda parti blir det också lättare för väljarna att veta på vilket parti man ska rösta på.

Varberg 2011-02-08

Karl-Gunnar Svensson                            Lilith Svensson                   Robert Majlöv

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: