Hoppa till innehåll

KIMO

oktober 24, 2011

Jag skrev lite om KIMO i mitt förra inlägg, och lovade väl nästan att återkomma. Då jag sitter här hemma och har lite tid över innan jag ska på arbetsutskottets möte med Miljö- och räddningsnämnden så kan jag passa på att skriva något om KIMO.

KIMO står för Kommunenes Internasjonale Miljøorganisasjon och Varbergs kommun är en av medlemmarna.

I början av oktober samlades representanter från norra Europa på KIMO Internationals konferens i Aberdeen. Från Varberg var det jag och förvaltningschefen på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Stefan Andersson, som deltog.

Skotlands minister för miljö och klimatförändringar Stewart Stevenson öppnade konferensen med att markera vikten av KIMOs arbete och ledande roll när det gäller att lyfta fram frågor om marina föroreningar. KIMO ska arbeta för att skydda havsmiljön. Att besättningsmän på handelsfartyg ska ha utbildning i miljökunskap har blivit ett obligatoriskt krav över hela världen. Det är ett aktuellt exempel på det framgångsrika arbete som bedrivits av miljöorganisationen KIMO. I början av 2000-talet bidrog KIMO till banbrytande kurser om miljömedvetenhet för besättning på handelsfartyg inom projektet Save the North Sea. Dessa kurser har nu ratificerats av Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), vilket innebär att de har blivit ett obligatoriskt utbildningskrav över hela världen. Ett annat konkret exempel på framgångsrikt lobbyarbete är att Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) nu uppmanar till åtgärder för att minska antalet containrar som går förlorade till sjöss, en uppmaning som speglar krav från KIMO.

Under mötet valdes Monica Jägholt Gripp, politiker i Simrishamns kommun till president för KIMO International de kommande två åren.

 

 

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: