Hoppa till innehåll

svar

november 19, 2011

I dagens tidning svarar jag på insändaren Tänk service istället för att hota

Jag förstår att Hans Klaive reagerar på tidningsartikeln om Mickelmäss, det gjorde även jag. Klaive skriver att Miljö- och hälsa i HN med skarp ton ”kraftfullt angriper de som inte har registreringsbevis”. Till grund för artikeln ligger inte ett uttalande ifrån Miljö- och hälsokontoret utan rapporten ”Kontroll av efterlevnad av livsmedelslagstiftningen under Mickelmäss 2011”. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ska utöva regelbundna kontroller av livsmedelshanteringen, inklusive livsmedelshantering vid tillfälliga arrangemang såsom Mickelmäss. En av flera punkter som kontrollerades var registreringsbevis, för en effektiv livsmedelskontroll är det viktigt. Tidigare år har Miljö- och hälsokontoret varit inbjudna på informationsmöte inför Mickelmäss, förra året delade man också ut en form checklista till företagen om sådant som man skulle tänka på alltså en sådan lathund som Klaive efterfrågar. I rapporten framgår att Miljö- och hälsoförvaltningen har noterat stor (positiv) skillnad i hur deltagande företag har förhållit sig till hygienfrågor, att många har ringt kontoret i förväg för att försäkra sig om att deras hantering är säker och att man visat ett stort intresse för hygienfrågor. Det framgår även i rapporten att det bästa resultatet noterades vid kontroll av skyddskläder och varmhållningstemperatur där inga avvikelser noterades. Man hade kunnat skriva om detta men valde istället att slå upp stort att 7 företag saknade registreringsbevis varken jag som politiker eller de tjänstemän som skrivit rapporten kan styra vad HN väljer att skriva om.

Chefredaktören och utgivaren Anders Svensson svarar

Att politiker och tjänstemän gärna vill styra vad vi skall skriva om är inget nytt, även om det är lika förvånande varje gång det kommer upp.

Tack och lov har Sverige sedan länge en lagstadgad press- och yttrandefrihet, vilket skiljer oss från exempelvis diktaturstater. Och att det skall bestå är jag övertygad om att det finns ett brett väljarstöd för.

Givetvis ska varken politiker, tjänstemän eller någon annan styra om vad media skriver om, det vore katastrofalt. Jag borde skrivit ”Varken jag som politiker eller de tjänstemän som skrivit rapporten varken kan eller ska styra vad HN väljer att skriva om.” Det var inte meningen att vara otydlig i att jag tycker att yttrandefriheten är viktig.

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: