Hoppa till innehåll

När mobbning är ok

mars 13, 2012

Vi fördömer gärna mobbning, det är sådant som vi måste bekämpa. Vi har planer i skolan på hur mobbningen ska hanteras, vi måste lära våra barn att alla är lika värda och att ingen får vara utanför. När vi hör talas om mobbning på arbetsplatser kan det nästan kännas lite pinsamt, inte kan väl vuxna människor mobba? Kanske är det den mobbades fel, säkert lite lättkränkt, lite fel, passar inte riktigt in. För det är väl aldrig ok att mobba någon, eller?

Jo, det är socialt accepterat att mobba. Men du måste välja rätt offer, du måste välja den som alla andra redan valt. Personen ska givetvis vara en offentlig person för då är personen på något sätt inte en riktig människa. Mobbningen blir liksom inte riktigt på riktigt.

Idag slår Roland Poirier Martinsson huvudet på spiken när han skriver ”Mobbare tål inte Ranelids egenart” (stämmer även på andra, exempelvis Birro)

Så varför hånas han av så många halv- och helkändisar? Varför väljer de att, först, bara se de egenskaper hos Ranelid som är lätta att göra sig lustig över, och därefter dessutom trumpeta sina billiga observationer till världen?

Jag har en aning om varför. Björn Ranelid är en annorlunda människa och en lättsårad människa. Mobbare har i alla tider sniffat upp sådana byten, funnit dem oemotståndliga. Det gäller också vår tjattrande klass, där alla framhäver sin egen starka egensinnighet – fast på exakt samma sätt.

Ranelid är egensinning på riktigt. Det tolereras inte.

Jag tänker inte ge sken av att jag skulle vara bättre. Jag kan också vara elak. Kanske mest i tankarna, som vuxen har jag lärt mig att det inte alltid lämpar sig att säga vad man tänker. Men visst har jag sårat människor, värst är kanske när man sårar för att såra. Det är inget att vara stolt över men ibland kan vi nog må gott över att rannsaka oss själva och se hur vi kan hjälpas åt för att tillsammans skapa ett bättre samhälle. Ett samhälle där vi kan säga till våra barn att alla är lika värda och att ingen ska vara utanför och att de tror på oss för att vi visar orden genom handling mot varandra.

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: