Hoppa till innehåll

Kameraövervakning i hemmet, den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta

mars 21, 2012

Enligt BRÅ sker dödligt våld oftast i hemmet (70 %), där insynen är begränsad. Om man skulle kunna hindra detta genom kameraövervakning borde det väl vara värt det? Vi som har rent mjöl i påsen har ingenting att frukta, det räcker med att materialet sparas i ett halvår. Framkommer inga misstankar kan vi förstöra materialet. Vi lär oss nog snart att leva med att allt vi gör filmas, blir vi inte misstänkta för något brott är det troligen ingen människa som kommer att se på filmerna…

Är inte nedanstående lagparagraf lite omodern (Brottsbalken 4 kap)?

8 § Den som olovligen bereder sig tillgång till ett meddelande, som ett post- eller telebefordringsföretag förmedlar som postförsändelse eller telemeddelande, döms för brytande av post- eller telehemlighet till böter eller fängelse i högst två år. (Lag 1993:601).

 

9 a § Den som i annat fall än som sägs i 8 § olovligen medelst tekniskt hjälpmedel för återgivning av ljud i hemlighet avlyssnar eller upptager tal i enrum, samtal mellan andra eller förhandlingar vid sammanträde eller annan sammankomst, vartill allmänheten icke äger tillträde och som han själv icke deltager i eller som han obehörigen berett sig tillträde till, dömes för olovlig avlyssning till böter eller fängelse i högst två år. Lag (1975:239).

Tänk vad mycket brott som kunde förhindras om all post öppnades och all telefon avlyssnades, ja i alla fall maskinellt så kunde vi spara all information ett halvår eller så och om ingen brottsmisstanke uppkom kunde vi ju förstöra det. Ja en del filmer, brev och telefonsamtal kunde kanske sparas för framtiden, för visst vore det intressant? Och om vi sparade allt vilken forskning vi kunde göra på det materialet. Forskningsresultat som kunde föra mänskligheten framåt, kanske vi inte skulle förstöra materialet. Vore nog bäst att spara. Och vi har ju ingenting att oroa oss för, vi bor i en demokrati och har vi bara rent mjöl i påsen är det inget att oroa sig för.

Idag röstades Datalagringsdirektivet igenom i Riksdagen. Uppgifter om vem som pratat i mobil med vem eller skickat e-post ska sparas i ett halvår för att hjälpa polisen att lösa brott. 233 riksdagsledamöter röstade ja, 41 riksdagsledamöter röstade nej och 19 riksdagsledamöter avstod ifrån att rösta.

2010 kandiderade jag till Riksdagen, rösterna räckte inte till för att ta mig från min andra placering förbi första namnet och in i Riksdagen. Om jag hade kommit in hoppas jag verkligen att jag varit en av dom som röstat nej idag.

Att säga att jag skulle ha röstat nej idag vore alltför lätt för mig att säga och alldeles för lättköpta poäng att försöka ta då varken du eller jag med säkerhet vet hur det skulle ha blivit.

Annonser
One Comment leave one →
  1. mars 21, 2012 20:07

    Samma här …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: