Skip to content

Antalet mord har ökat katastrofalt… eller?

juli 2, 2012

Så läser jag det en gång till, påståendet att antalet mord ökar. Denna gång i en insändare i lokaltidningen. Men är det sant? Nej, inte om man får tro BRÅ i alla fall.

Under de senaste 30 åren har det årligen och genomsnittligt skett ca 100 fall av dödligt våld i form av mord, dråp och misshandel. Antalet har dock minskat under de senaste 15 åren, främst när det gäller offer under 15 år. Under 2011 konstaterades 81 fall av dödligt våld i Sverige, vilket är en minskning jämfört med 2010 då 91 fall konstaterades. Nivån 2011 är den lägsta noteringen under de senaste 10 åren. Under 2000-talet kan ingen tydlig utvecklingstrend urskiljas men jämfört med början av 90-talet kan man se en viss minskning.

Varför skriver man då att antalet mord ökar, antagligen för att man tror att så är fallet. Ofta får det stå helt oemotsagt trots att det är lätt att kolla upp hur det ser ut. Det är ett retoriskt grepp som fungerar. Och jag tror att vi politiker har del i det, när vi vill göra något för att det ska bli bättre kan det fungera om man målar upp en svartare bild än vad verkligheten faktiskt är.

Jag tror att sådana här påståenden får vår tro på mänskligheten och framtiden att grumlas. Om vi hela tiden matas av att våldet ökar så ökar också rädslan för varandra. Vi ger upp vår tro på framtiden, tror att det inte spelar någon roll vad vi gör för det blir ändå bara värre, och vi stänger in oss i gated communitys och skapar våra egna samhällen långt ifrån det som skrämmer oss. Vi håller oss inlåsta och vågar inte gå ut (googla på ”vågar inte gå ut” så ser ni hur många tidningsartiklar som har skrivits i ämnet de senaste åren).

Att 81 personer föll offer för det dödliga offret under 2011 är 81 för många, bakom varje siffra finns en människa som har fått sitt liv avslutat, som har familj och vänner som för alltid kommer att ha ett hål av saknad i sitt hjärta. Men jag tycker att det är oerhört viktigt för vår framtidstro att veta om att det går framåt och att mänskligheten faktiskt blir fredligare, vilket man även kan se om man ser till ett betydligt längre perspektiv än den senaste 30 åren.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: