Hoppa till innehåll

missbruksboende?

oktober 2, 2012

På Twitter hittar jag länken ”Här är vårdboendet där man får vara påtänd”, det är inget smickrande reportage för missbruksvården i Sverige och jag skulle nog inte vilja kalla det vård.

Givetvis ska vi, samhället, erbjuda vård och hjälpa människor att slippa ifrån sitt missbruk men vad gör vi med de som inte vill ha hjälp? Ingen behöver svälta, ingen behöver bo utan tak över huvudet men för att få detta måste man ställa upp på samhällets krav. Det finns de som väljer att inte göra det, det finns de som hellre smäller upp ett tält trots att det är vinter, det finns de som sover i trappuppgångar, på olika soffor varje natt etc. Det finns människor som inte kan, inte vill eller just för stunden inte är motiverade att sluta med sitt missbruk. Vad ska vi göra för dom? De som avbryter behandling efter behandling och inte vill behandlas.

Kanske är det så att du måste bli hemlös för att upptäcka hur allvarligt ditt missbruk är, för att du ska ta tag i det och söka hjälp? Men de som inte ens söker hjälp när hela livet rasar ikring dom, vart ska de ta vägen?

Ett människoliv har ett okränkbart värde även om det ser ut att vara en spillra. Ska vi bara vända bort blicken när vi ser dom, låtsas att vi inte vet om att de inte har någonstans att ta vägen när natten närmar sig? ”För det finns ju hjälp att få”.

Tak över huvudet, toalett, dusch samt mat i magen är sådant ingen i vårt samhälle ska behöva vara utan, det är minimum vad man kan förvänta sig av ett civiliserat samhälle.

Typen Västberga boende ska inte vara det allmänt rådande boendet för missbrukare. Vård ska alltid erbjudas. Vi måste fortsätta arbeta för att människor slutar missbruka, för att människor ska kunna resa sig, för att människor ska kunna börja om på ett nytt och lyckligare kapitel av sitt liv. Varje människoliv är värt den ansträngningen. Jag säger bara att jag tror att vi behöver boende som Västberga också, boende där det inte är nolltolerans, boende där du inte står på gatan om du inte lyckas att hålla dig upprätt och stå emot.

Även en knarkare har rätt till tak över huvudet, toalett, dusch och mat i magen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: