Hoppa till innehåll

Mitt inlägg i bostadspolitiska debatten

mars 19, 2013
ordförande, ledamöter och åhörare
Vi är alla överens om att det behövs fler bostäder, det är ju därför ett av våra strategiska mål är att bygga fler bostäder för att öka attraktiviteten. Vi vill bygga mycket mer samtidigt är det inte nya stora anonyma miljonprogramområden som vi ropar efter utan det handlar om att bygga en stad där människor trivs och vill vara. Satsa på gröntak och stadsnära odling, låt hyresgäster adoptera rabatter och grönytor för att själva odla, gör hanteringen av dagvatten till vackra inslag, det handlar om hur livet mellan husen ska se ut, vi mår bra av mycket grönt runt omkring oss, vi mår bra av platser där vi kan träffas och vara tillsammans. Varberg ska vara en plats där man vill att sina barn ska växa upp på. En plats där barn och unga, äldre och medelålders, ja där du och jag kan känna oss trygga. 
 
Det handlar inte heller om att riva ner kulturellt intressanta bebyggelsemiljöer och ersätta ett litet 1700-tals hus med större hyresfastighet. Här måste vi vara kreativa tror jag, anpassa nybyggnationen efter den kringliggande miljön, och var inte rädd för nya lösningar. Jag ser hellre att man bygger in och integrerar ett äldre hus i det nya än att man river för att bygga ett helt nytt kvarter. 
 
infrastrukturen jätteviktig, vi behöver en stad med goda kommunikationer. En stad som inbjuder till att gå och cykla i. En stad där man med lätthet väljer kollektivtrafiken istället för den egna bilen när cykeln inte är ett alternativ. Med en tågtunnel under staden och ett nytt resecentrum får vi detta, dessutom även en ny attraktiv stadsdel. Kristdemokraterna ser fram emot den planerade tunneln. 
 
Det arbetas i kommunen på att göra samhällsbyggnadsprocessen mer effektiv, ett problem är ju att det ofta tar väldigt lång tid från det att planeringsarbetet inleds tills dess att husen väl står på plats. Dessutom är vi här inne angelägna om att vi får den typ av bostäder i kommunen som vi önskar dock finns det en risk att vi ställer sådana krav som fördyrar produktionen och gör att processen tar längre tid. När kommunerna ställer olika krav minskar chansen för ett bolag att bygga enligt färdiga koncept och kostnaderna för byggandet ökar. Här gäller det att vi finner den rätta balansen, för givetvis vill vi vara med och påverka, vi vill ha miljövänliga, energieffektiva och kostnadseffektiva bostäder. Det handlar om politikens gränsdragning, vi behöver ha i åtanke att vår välvilja inte blir en bromskloss. 
 
Som ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer jag i kontakt med bullerproblematiken vid byggnation. Man arbetar inom kommunen för en bättre samverkan men är samtidigt styrd av nationella beslut. Jag ser fram emot den utredning som regeringen tillsatt, senast i augusti ska utredaren redovisa hur samordningen av planläggningen och lovgivning enligt plan- och bygglagen med prövning och hänsyn enligt miljöbalken i fråga om buller ska öka. Syftet är att underlätta planering och byggande av bostäder i bullerutsatta miljöer. 
 
Bostadsbyggandet kan inte byggas bort över en natt. Ett sätt är att fritidshusområden blir permanentboende, här har vi den kommande fritidshusutredningen i kommunen. Ett annat är stimulering av andrahandsuthyrningen, att alliansregeringen uppmuntrar att vi hyr ut delar av vår privatbostad. Jag vet inte hur många som vet det men i år är det möjligt att helt skattefritt ha en hyresinkomst på 50 000 kr. 
 
Som avslutning vill jag bara säga att jag tycker att det är jättebra att vi gemensamt har beslutat om att sätta fokus på att öka bostadsbyggandet. Tillsammans kan vi skapa en ännu attraktivare kommun. 
Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. mars 20, 2013 06:49

  Måste vi sänka kvalitén för att få billigare bostäder? Absolut inte! Några tips:
  !.Se till att det blir konkurrens vid upphandlingen. Låt byggbolagen konkurrera utgående från samma arkitektoniska lösning. På så sätt kan oligopolistisk prissättning minskas.
  2. Se till att korruption hos kommunala tjänstemän utesluts genom effektiv internrevision. Se till att internrevisionen jobbar seriöst och inte väjer för lojaliteter till partikamrater i känsliga befattningar.
  3.Bjud in byggbolag från lågkostnadsländer att delta i anbudstävlingar.
  4. Var uppmärksam på anbudskarteller. Se till att tjänstemännen på exploaterings- och inköpssidan i kommunens förvaltning är insatta i konkurrensreglerna.
  5. Tillämpa i realiteten EUs upphandlingsregler och trixa inte för att slippa konkurrens från andra EUländer. Varför ser vi inte ett enda spanskt, grekiskt, portugisiskt eller lettiskt byggbolag i kommunala exploateringar. Visst finns det utländska byggjobbare här men deras närvaro slår inte igenom i konsumenternas lägenhetspriser, förtjänsterna stannar hos byggbolag och underentreprenörer.
  6. Kvadratmeterkostnaden skall kunna komma ner från 35 till 15 tusen kronor.
  7. Visa nu att politikerna har något litet annat än gelé i ryggraden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: